Akor Tab Söz Çeviri Anasayfası
Forum :::   >> 

Kalın Tonda şarkı Söyleme
kısaca sorunumu anlatıyım.2 seneye yakın süredir gitar çalıyorum ve ufak tefek mekan tecrübelerimde var.arkadaşlarım şarkıları ince tondan çok iyi söylediğimi çıkışları vesaire güzel yaptığımı fakat kalın tonda tekdüze giden şarkılarda sesimin güzel çıkmadığını söylüyorlar.sürdetone olmadan kalın tondan okumanın tekniklerini paylaşan olursa sevinirim
22.01.2012 23:16:51, 7832 okunma, 2 cevap, gencbarmen yazdı
2.


Güzel cevaptı.


denyss | 1 Şubat 2012 Çarşamba 19:30
1.
Kalın tonda şarkı söyleyememek derken kastettiğin şey nedir? Söylerken sesin az mı çıkıyor, tonlamayı mı yapamıyorsun? duyulmuyor mu ya da zorlanıyor musun söylerken?

Normal şartlarda her ses renginin verebileceği doğal ses aralıkları vardır. Ancak iyi eğitimli bir ses daha esnek notalara basabilir. Ve her ses renginin pes-ara-tiz olmak üzere 3 farklı kısımı var. Pes sesler yani kalın sesler basması en zor seslerdir. Çünkü ses kasları o seslere basarken tamamen birleşmediği sürece ya nefesli ya da rahatsız edici ve zorlayıcı bir ses çıkar. Öte yandan tiz ve yüksek notaları belli bir yere kadar basarken, ses kaslarını ve boğazı zorlarsanız bunu başarırsınız. Ama bu sese çok zarar verir ve ses kaslarının dinamiğini git gide bozar. Bir seste oluşan problemler önce kendini pes seslerde gösterir. Önce pes sesler gider, sonra orta sesler ve en son tiz sesler. Zorlama sonucunda yani..

Tahminim sesini gırtlağına yüklenerek kullanmaya çalıştığın için, zorluyorsun ve doğru teknikle şarkı söylemiyorsun. Bağırdıkça ses açılır evet ama nasıl bağıracağını iyi bilmen lazım. Doğru kasları çalıştırmadığın sürece zarar verirsin sesine.

pes sesleri rahat verebilmek ve tiz seslerde daha da esnek olabilmek, daha yüksek notalara basabilmek için orta sesleri temiz verebilmek gerekiyor. Bunun içinde eğitim şart. Yani eğer fırsatın varsa bir şan hocasından bir kaç aylık bir etüt almayı dene. Bunun tekniği ancak belirli şekilde evde kendi başına yapılabilir ama yine de zararlı.

Sana en basitinden mömmmmm, sömmmmm gibi egzersizler gösterebilirim. Ama bunun doğru tekniğini bilmedikçe yapmak -yanlış yapmak- sesi daha çok yorar.

-boğazını temizleme ihtiyacı hissediyorsan
-gıcık tutuyorsa- ıhmmm ıhımm yapıyorsan
-boğazında çok çabuk yorulma oluyorsa
- sesin buğulu ve kısık çıkıyorsa
-konuşurken çabuk yoruluyorsan
-boğazında takılma hissi varsa

Kesinlikle bir ses doktoruna görünmelisin.


biolab | 23 Ocak 2012 Pazartesi 01:23

Anket
Guitar-B soruyor:
Şıklarda Ki Gitarlardan Birini Mutlaka Alacak Olsanız Hangisini Tercih Ederdiniz ?









Sonuçlar | Sonuçlar & Yorumlar
Yeni Anket | Anketler



AkorMerkezi.com © 2024
Gizlilik Politikası - Kullanım Koşulları - Kurallar - Son Yorumlar - Rastgele

GitarAkor.com kolonisidir. Derleme 0,19 saniye.