Akor Tab Söz Çeviri Anasayfası
Forum :::   >> 

Gamlar Ve Dizilerden Anlayan Dostlar
selamlar. ben gamlara çalışıyorum arkadaşlar.fakat şarkının tonunu bulmakta zorlanıyorum.mesela bir ton buldum şarkı için.uygun gamdan soloyu az buz çıkarıyorum ama şarkıyla beraber çalınca biraz pes ya da tiz olduğunu duyuyorum.duruma göre soloyu taşıyorum,ancak o zaman biraz yaklaşabiliyorum.kulağımın idare ettiğine inandım bu güne dek.şarkının tonunu bulmanın bir püf noktası var mı?
-ayrıca gamlara çalışırken izleyebileceğim yol ile ilgili her türlü önerinize açığım.

1.03.2015 01:06:36, 850 okunma, 3 cevap, Kararsız yazdı
3.
gamlar malum kalıplar şeklinde, bu kalıpların birbirinden ayrılığı nokta kabaca arızalı notaları (ya da ses aralıkları denebilir) bir şarkıdaki arızalı notaları yakalayabiliyorsan buna uygun kalıptaki gamları da yakalayabilirsin anlamına gelir. atıyorum şarkıda F# varsa sen F basarsan bu gama uygun olmadığı için sırıtabilir. tabi eğer sırıtır ise şarkının muhtemelen G major (ilgili minorü: E) gamından çalındığı fikrini edinebilirsin.

eğer gamı G# major ya da Gb major gibi aralıklarda arıyorsan bence hata edersin. yarım ses tiz ya da pes şeklinde bulmak hem işini zorlaştırır hem kafanı karıştırır (açıkçası pek de benzemez). tek tek seslerin uygunluğundan yola çıkıp kalıbı bulmak çok daha pratiktir. sonuçta ekseriyetle kullanılan kalıplar belli...

bir de şarkının tonunda değişiklikler olabiliyor. şarkının gidişatına göre arızalı ses yokken birden arızalı ses almaya başlayabiliyor. atıyorum C major'de giden şarkı duruma göre G majore F'den F#'e geçerek bir etki yaratmak isteyebiliyor. bu durumda sen de geçişi takip etmek durumundasın yoksa olmaz.


jam0dharma | 25 Mart 2015 Çarşamba 06:39
2.


Cevabın için teşekkürler kardeşim,su serptin klavyeme :)


Kararsız | 24 Mart 2015 Salı 22:45
1.
Merhaba kardeşim sen olması gereken yolda gidiyorsun. Zaten doğal işleyişte böyle kulağındaki melodiyi en yakın gamda çalarsın sonra orjinal ton için bire bir çalarak tam yerini bulursun yani atıyorum sen C minor gamında parçayı buldun ama parça C# minor bunu birebir çalarken fark edersin bir nevi iki gitarın akordlarını bir birini dinleyerek yapmak gibi mesela bir örnek vereyim gece grubunun derbeder isimli parçasını çıkarttım geçenlerden parçanın tonu orjinal akord düzeninde Em ancak, grup parçayı gitarın akord düzenini yarım nota pesleştirerek çalmış Eb olarak yani epey uğraşlar sonucu soloyu orjinal atmama rağman tonları bulamadığımdan kafayı yedim sonrasında akord düzeninin değişebileceğini düşünerek ve akorlarını çıkararak olayı fark ettim. Yani önce kulağındakini gamla çıkarırısın sonrada onu dinleyerek modellersin mantık bu şekilde zaten biraz bu işin üstüne düştünmü genelde orjinal tonu yakalıyorsun. kolay gelsin...


swp | 2 Mart 2015 Pazartesi 09:35

Anket
4lp3R! soruyor:
Türk Müziğini Yansıtan En İyi Enstruman













Sonuçlar | Sonuçlar & Yorumlar
Yeni Anket | Anketler



AkorMerkezi.com © 2024
Gizlilik Politikası - Kullanım Koşulları - Kurallar - Son Yorumlar - Rastgele

GitarAkor.com kolonisidir. Derleme 0,2 saniye.