Akor Tab Söz Çeviri Anasayfası
Forum :::   >> 

Gitari Tam Anlamiyla Calamiyor Muyum?
Arkadaslar 1 aylik bir ders disinda gitar kursuna gitmedim. Bu arada klasik gitar caliyorum ve istedigim sesi duyamiyorum. Surekli cizirdiyor, akorlari youtubedaki videolardaki gibi caliyorum ama videodaki sesler daha bir tok cikiyor bende sanki butun teller uyumsuz. Penayla caliyorum cok sert ses cikiyor ve penayla yukari dogru calamiyorum telleri takiliyor surekli tutusum da dogru ama.penasiz da cok az ses cikiyor. Acaba gitarim mi yeterince iyi degil yeni basladigim icin 100 liraya almistim bilmiyorum telleri de bir yildir degistirmedim ama alakasi oldugunu dusunmuyorum.
10.03.2015 15:56:00, 3308 okunma, 14 cevap, ecem159 yazdı
14.



Benim yazdıklarımı tekrar okumalısın, çok bilmiş zibidi

10 senelik gitar çalan arkadaş benim dediklerimi tekrar edip, bide üstüne bir şey bilmiyor diyor. Klasik gitar çalmak için Tırnak gerekmez ama bazı eserleri çalmak için tırnak gerekir. Parmakla tele vurursan, ses tırnağa göre daha tok çıkar. Düz gün törpülenmiş bir tırnakta ses canlı ve parlak çıkar. Tırnağa buffer(shine nail) en incesi 7 numara tırnağını parlatırsan, hayatında almadığın tonları alırsın. Disiplinli çalışma ile hocanın öğrettiğinden daha iyi seviyeye gelebilir ama bu çok istisnadır. Bunu becerebilmek için; gitarla yatıp, gitarla kalkıp, yemeyip içmeyip çalman gerekir. Mahalleden Kemancı Ahmet var. Kendisi hiç eğitim almadı ve 7 yaşında eline keman verdiler. Kendi kendine öğrendi ve şuan 1 numara adam. Nota bilmez, okuyamaz ama sen ona melodiyi ver veya her hangi nota ver, onu öyle bir çalarki aklın durur.

Gitar telinin fiyatı ile dayanma süresiyle bağdaşıran, çok bilmiş arkadaş. Pahalı dediğin gitar telini tonu için kullanıyorum(kullanıyolar) Çoğu zamanda orta seviyede telden daha az gidiyor. daddario 1 ay gidiyosa, hannabach ht 888, 3 Haftada bütün tonlarını yitirdi elimde. Aradaki fiyat farkının malzeme kalitesiyle değil, kullanılan malzeme ile orantılı olduğunu ve her malzemenin kendine has sesi olduğunu, fiyatı ucuz diye dandik diye bir şey söz konusu değil. Daha öncede dediğim gibi daddario daha metalik sesler veriyor, Hannabach daha soft, parlak ve hoş tınısı var. Hammadde pahalıysa; telde pahalı oluyor(işçiliğide unutmamak lazım) Hammadde ucuzsa telde makul fiyatta oluyor ama çıkarttıkları tınılar bambaşka. Önceden gitar telleri yerine bağırsak takarlardı. Onun suni olanını almıştım, tonlar parlak olmasada hoş, tatlı bir tınısı vardı. 3 ay kadar gitti ama gitar teli gibi patlayan tını yoktu, soft ama gayet iyidi. Fiyatıda daha ucuz, araştırırsanız bulursunuz.

kaliteli 1.5 ay gidiyor, 50 lira, dandik 1 ay gidiyor 20 lira diyen bir zihniyetten ne beklersin?


Kapo yeni başlayan birini gitarda ilerlemesini engeller. Eğer yazdığımı okusaydın, dediğimi anlardın. Kapo makam değiştirir veya transpoze yapmadan ton değiştirmeye yarar F Akorunu basıp, Elini 1 sol perdeye(E akoruna) kaydırdığın zaman, Bare bastığın parmağın üst eşiğe gelecek. Yani buradan anlıyoruz ki Üst eşik aslında bare basıyor. Siz kapo kullandığınızda, bare basmanız gereken yerde, bare basmadan veya daha az bare basarak(3 parmakla basılan akorlar) sizin gelişiminizi engelleyecek. Bu adamlar bunu neden icat etti derseniz, gitarda bazı eserler ve makamlar Kaposuz çalınmaz. Flamenkoda çok görürsünüz, gerektiği yerde kapo zaten kullanırsınız ama yeni başlayan biri için gerekmediği yerlerde, kolaya kaçarak gelişimini engeller.

Kapoyu kullanma amacınız tonu pese veya tize çekmek ise; bunu kaposuz yapabilirsiniz.


Do…..Re…..(Mi…..Fa)…..Sol…..La…..(Si…..Do)
…..1……….1…….0.5……1……..1…….1……..0.5.... (ses araliklari)


Diyelim ki bi sarkinin akorlarini kendi sesinize gore ayarlamak istiyorsunuz, bunun için kapo fln kullanmayin transpoze edin boylece gitarda ki butun perdelerle içli disli olursunuz

Sevdigim bi sarkiyi örnek vererek devam edeyim.

Em ............... Am
Sen gülünce güller açar Gülpembe
G ........................D........... G... F.. Dm.. Em
Bülbüller seni söyler, biz dinlerdik Gülpembe

Diyelim ki bu sarki sesinize cok pes buyuzden de transpoze etmek istiyosunuz.
Sarkidaki akorlari alt alta yazin:

Em
Am
G
D
F
Dm

Bu sarkiyi mesela Mi degilde Solden soylemek istiyorsunuz ozaman Em'nin yanina Gm yaziyoruz (MAJOR MINOR AYRIMI OLMAZ, ORJINAL AKORLARDA MAJOR MINOR VARSA TRANSPOZE ETTIKTEN SONRADA O KALIR).

Em => Gm (Cetvele bakiyoruz Em ve Gm arasinda kac ses var, yani Mi ve sol arasinda)
Am
G
D
F
Dm

Do…..Re…..(Mi…..Fa)…..Sol…..La…..(Si…..Do)
…..1……….1…….0.5……1……..1…….1……..0.5.... (ses araliklari)

Mi ve Sol arasinda 1 + 0.5 yani 1.5 var. Sonra geciyoruz sarkida ki diger akora yani Am. Cetvelde Am'den yola cikarak 1.5 ekledigimizde Do'yu elde etmis oluyorz. Diger akorlarda da aynisini yaptigimizda transpoze islemi tamamdir

Em => Gm
Am => Cm
G => A#
D => F
F => G#
Dm => Fm

Sarkinin transpoze edilmis hali:

Gm...............Cm
Sen gülünce güller açar Gülpembe
A# ..................... F....... A# .......G# Fm Gm
Bülbüller seni söyler, biz dinlerdik Gülpembe







Neyse bay çok bilmiş, konuşmuş ama boşa konuşmuş. SIfır bilgi, "gitarın cızırtısının ya sap ayarında olur diyor" ama sap ayarına nasıl bakacağını, çızırtının olduğunu nasıl anlayacağını söylemiyor. Halbuki bunu daha önceki yazımda belirttim. Bay çok bilmişin değimiyle "ölesiye sallamışım" daha öncede dediğim gibi, her perdeye tek tek sağlam basarak. Çızırtının olup olmadığını anlarsın, telin titreşimine bakarsan zaten nereye değdini, çızırtının nereden çıktığınıda görürsün.


Karşındakinin bilgi seviyesini bilip bilmeden konuşma zibidi. 10 senelik gitaristmiş


WorldWideWeb | 19 Mart 2015 Perşembe 22:41
13.

Bu cevap forum kurallarına aykırı olduğu için yayından kaldırılmıştır.

MaNk3N | 19 Mart 2015 Perşembe 20:52
12.
10 senelik gitaristim. Gitar cızırtısı ya sap ayarından olur, ya da temiz basmamak başka hiçbir açıklaması yok istersen dünyanın en iyisine ulaş sor. "Acaba gitarim mi yeterince iyi degil mi?" Sorusunun cevabı şu şekilde evet. Her gitar ile hertürlü şarkı çalınır bu gerçek. Ancak gitarın ucuz olmasının sebepleri var. Bellik ki ucuz malzeme kullanılıyor ve sap ayarı gibi etkenlere yapım aşamasında çok dikkat edilmiyor dümdüz fabrika çıkışı.

Ayrıca klasik gitarı çalmak için tırnak gerekli diye bir olay kesinlike yanlış. Parmağınla çalabiliyor olman lazım. Sesler tok çıkıyor dediğin insanların tuşesi ile alakalıdır. Eğitimsiz birisi olarak büyük ihtimalle doğru yaptığını sandığın çoğu şey yanlış. Sana önerim en azından 2 yıl düzenli olarak iyi bir hocaya git. Kendin öğrenirsin diyenleride hadi canım diyerek geçiştir. Onların 10 senede çözdüğünü sen iyi bir çalışmayla hocayla 1 senede çözersin emin ol birinci elden yaşadım bunu.

Önce klasik sonra elektro öğrenilir konusuda inanılmaz yanlış. Hangi gitarı öğrenmek istiyorsan onunla başla hepsi ayrı çalgılardır ve perdeleri farklıdır. Her gitarla her müzik yapılır.

WorldWideWeb isimli arkadaş ölesiye sallamış öncelikle onu belirteyim. Gitar telininin kesinlikle 15-20 TLnin üzerinde olanından alma. Ben en pahalısınıda kullandım, en ucuzunuda. Aradaki fiyat farkı çok fazla ve birisi günde 5 saat çalışma ile 1 ay dayanıyorsa diğeri çoğunlukla 1.5. Aradaki fiyat farkı 2 katından fazla. Kaponun ne olduğunu bile bilmiyor belli ki. Kapo tellerin boş çalındığındaki akorunu kaydırmaya yarar. Kısıtlamanın aksine bildigin bir şarkıyı farklı bir tondan çalmana olanak verir. Sen o işlere girme önce iyice öğren aksesuarlar sonra.

Diğer arkadaşlara laf etmek için söylemiyorum ama belli ki çok tecrübesizler. Yanlış şeyler öğrenmeni istemiyorum o yüzden bunun dışındaki yorumları dikkate almamanı önereceğim.


hackim | 17 Mart 2015 Salı 23:07
11.
Selam öncelikle yapilan tüm yorumlari okudum hicbiri yardimci olacak birsey goremedim ..cızırtılarin sebebi teller yada gitar olmayabilir ..temiz basmak onemli bunun için sürekli egzersiz yapman lazim..ben 2007 den beri gitar caliyorum cesitli radyo ve organizasyon larda bulundum yani demek istedigim tecrubeliyim sana yanlış bilgi verilnesini istemem..gitarin akoru tam olsun ve egzersiz yap sürekli düzelecek tir


Alemdar_soyupak | 13 Mart 2015 Cuma 06:21
10.
Eger gitarının sapı atık değil ve tel yüksekliği normal seviyedeyse, ya tellerin eskidir yada iyi basamıyorsundur. Bunu anlamanın en iyi yolu: Her perdeye tek tek basıp, cızırdama var mı kontrol etmek. Eğer cızırdama varsa(genellike 7. telden itibaren başlar) tellerin eskidiğinden veya gitarındaki problemden olur.

Video izlerken, videodaki ses daha parlak daha canlı mı geliyor yoksa ikinizde aynı akoru bastığı halde senin gitarının sesi bambaşka, videodaki bambaşka mı? Videodaki ve senin gitarın arasında bam başka sesler varsa; akorunu iyi yap. Eğer ses benzerse tellerdendir. Akorun tamsa: İspanyol dörtlüsünü(Am, G, F, E) çal, herhangi bir ritimle. Akor kalıpları ile gitarındaki sesindeki hoş değişimler kulağına iyi gelecektir.

Gitarın telleri; çalındıkça matlaşır ve tonları söner. Her ay veya 5 haftada bir tellerimi değiştiriyorum. Gitarim 8 senelik 200 liralık, sesi çokta iyi olmayan bir gitar, eğer iyi bir gitar bulursam değiştiricem, gitar seçimlerinde acele etme.


Kapo senin gitarda hem öğrenmeni, hemde özgurce dolaşmanı kısıtllar. Kaponun yaptığını, kaposuz ve daha özgür bir şekilde yaparsın. Evde kapom olduğu halde(merak edip almıştım) 1-2 kere kullanıp koydum kenara, birdahada kullanmadım ama bare basamayanlar için rahatlık. Tabi O bare basılacak, baresiz gitar çalınmaz. Gitarın klavyesinin, her bir karesini, noktasını adın gibi bilmen lazım.


Bir şeyi itiraf etmek gerekirse; Gitarın klavyesindeki İlk akorlar(E, AM, C, Dm G, vs) Hani baresiz olan akorlar. Bu akorlar arasında geçiş yapmak bana çok zor geliyor. Mecbur kalmadıkca bu akorları pek kullanmıyorum veya minimum kullanım sağlıyorum. Genellikle Bütün akorları bareli çalıyorum, sadece sesimin uymadığı(bareli Em, çok ince oluyor) ve bareden geçerken geçiş uzun olacağı zaman Örnek vermek gerekirse; G akorundan AM akoruna geçeceğim zaman baresiz basıyorum. G Akorundan F akoruna geçerken ikisine bareli geçiyorum veya G akorundan C akoruna Bareli geçiyorum. İki akoruda barelide basabiliyorsun, baresizde basıyorsun. Sesime hangisi uygunsa onu kullanıyorum yani ama her zaman bareli geçişler çok rahat ve basit.


gitardaki akorların hepsi genellikle erkek sesi için yazılmıştır(tabi erkek söylüyorsa). Bu şarkıların hepsini ya tranpoze yapacaksın yada Kapo kullanarak incelteceksin. transpoze çok basit bir olay, bütün akorlar Bir düzen içinde kalınlaşıyor veya inceliyor, transpoze etmeye üşeniyorsan Degistir.net'ten Akorlarını transpoze edebilirsin. Her şarkıyı sesine uygun söylemen lazım hem kulağına hemde zorlanmadan söylediğin tondan söylemen lazım. Mesela bir şarkıyı 5 ton incelttip söylediğimde; söyleyebiliyorum ama genellikle dinleyenin hoşuna gitmiyor çünkü fazlasıyla ince. Çok veya az kalınlaştırsamda hep bir prüz oluyor. Dinleyicilerde test ettiğimde, Bu güzel, bu güzel, bunu beğenmedim. BU mükemmel hep böyle, bu tonda söyle diyolar. Her şarkı için mükemmel tonu bulmalısın. Zaten belli bir süre, şarkıyı söyleyince kaç ton inip, çıkacağını anlıyorsun.


Gitar telini, alabildiğince kaliteli almalısın. 15Tl'den fazla verme diyeni dinleme. Gitarın teli çok önemlidir. Orta seviye bir tel kullanmalısın. Şuan EJ45 (daddario) kullanıyorum. Orta seviye bir tel ama metalik tonunu seviyorum. Doğallık arayanlar pek sevmez daddario'yu ama akustiğin seside hoşuma gittiğinden, hem klasik hemde akustiğin ortası bir ses alıyosun. Benden bu kadar .)


WorldWideWeb | 12 Mart 2015 Perşembe 21:39
9.


tabi ki oluyor ama sen 15 liradan fazla verme tellere ben 6 yıldır o telleri kullanıyorum hep aynı adama gittiğimden gitarı alıp takıyor kafasına göre markasını öğrenirsem söylerim. telden tele çok fark eder gitardan soğuyabilirsin


MaNk3N | 12 Mart 2015 Perşembe 19:59
8.


Penayla ciddi sorun yasiyotum ama penasiz da olmuyor tirnaklarim kisa oldugu icin sesim gitar sesini bastiriyor bir de senin dedigin gibi yapayim bakalim tavsiyelerin icin tesekkurler :)



ecem159 | 11 Mart 2015 Çarşamba 16:09
7.


Evet ben de gitarlarin kullanildikca daha iyi oldugunu duymustum ve bir yildan daha uzun suredir kullaniyorum mutlaka paslanmistir bir de yeni tel takip deniyim olmazsa daha iyisini alirim fiyat degisince kalite de fazla bir degisim oluyor mu dersin?



ecem159 | 11 Mart 2015 Çarşamba 16:07
6.
-tellerin cızırdaması üç nedenle olabilir (bence) (1-) tellerin eskimiştir ki bundan bahsedilmiş :) (2-) tellere yeteri kadar baskı yapmıyor olabilirsin (elin hızlı yoruluyorsa bir tane stres topu al ve tellere basar gibi sık yardımcı benim işime yaramıştı) yada fretlere çok yakın/uzak basıyor olabilirsin. (3-) kullandığın pena çok sert veya yumuşak olabilir farklı kalınlıktaki penaları deneyerek bunu çözebilirsin (tavsiyem 0.88 veya 0.50 denemen)
-penayla yukarı çalarken sorun yaşıyorum demişsin ben bunu baş parmağımı ileri geri hafiften kaydırarak çözdüm (ama yine sorun çok sert penadan da olabilir :D). sesi ayarlamak için hareketin ağırlığını bileğine verip daha az kol hareketi yaparsan biraz daha rahatlatabilir.
-gitar seçimin içinse hangi tarz müziği sevdiğine karar verip gitar hedefini ona göre belirle yoksa akustik gitarla metal denemeye çalışarak kafayı yiyebilirsin :D.


fat90 | 11 Mart 2015 Çarşamba 14:16
5.
yeni bi gitara falan ihtiyacın yok bence 1 yıllık tel de artık paslanmıştır illa ki cızırdar sen birinden iyi bi tel önerisi al 15 liraya güzel bi tel taktır. ben 6 yıldır aynı gitarı çalıyorum ve bu çaldıkça sesi güzelleşen bir şey (tüm gitarlar için öyle). ama yeni gitar alacağım diyorsan arkadaş güzel anlatmış olayı.


MaNk3N | 11 Mart 2015 Çarşamba 02:10
4.






Anladim, cok tesekkurler zaman ayirdigin icin gercekten verdigin bilgiler cok isime yaradi :)


ecem159 | 10 Mart 2015 Salı 23:48
3.
Emin ol ki doğruyum, bende teşekkür ederim. İmkanın olunca bakarsın hiç sorun yok. Klasikle öğrenip akustik veya elektro ile devam etmelisin.(Klavyeleri çok farklıdır ilk akustik çalışında yabancılık çekeceksin haberin olsun.) Kapo gitarın sesine çok şey yapar lakin güzellik veya çirkinlik zevke kalmış. Kapoyu daha çok, transpoze etmek istemeyenler ya da edemeyenler seslerini bulsunlar diye ya da orjinal tonda farklı akorlara çıkabilsinler diye kullanırlar. Eğer şarkının verilmiş normal akorlarında çalamıyorsan sürekli varyasyon versiyon değiştiriyorsan güzel bir gitar kaposu işine yarayabilir. Eğer daha fazla sorun varsa, sana facebookumu da verebilirim, elimden geldiği kadar yardımcı olurum hiç sorun yok.


crazybebe99 | 10 Mart 2015 Salı 22:38
2.




Oncelikle cevapladigin icin cok cok tesekkur ederim suan icin yeni gitar alma imkanim yok ama tavsiyene uyucam. Son olarak birsey sormak istiyorum sence akustik gitar mi klasik gitar mi almaliyim ve kapo sesi daha guzel yapiyor diyorlar bi faydasi var midir?


ecem159 | 10 Mart 2015 Salı 17:26
1.
100 tllik gitar seni 6 ay götürür, sonra öğrenmek için can atıyorsan +300 lük orta seviye elektro klasiklere veya klasiklere dönersin. Aynısını yaşadım şahsen. Sana önerim klavyesi rahat, tellerle arasındaki boşluk az olan bir gitar almandan yanadır Ecem. Bareleri kolaylaştırır ve rahatlarsın her türlü akorla da aran iyi olur zorluk çekmeden güzel işler yaparsın.


crazybebe99 | 10 Mart 2015 Salı 16:45

Anket
TamDem soruyor:
Masterwork Marka Gitar Sizce Nasıl?











Sonuçlar | Sonuçlar & Yorumlar
Yeni Anket | Anketler



AkorMerkezi.com © 2024
Gizlilik Politikası - Kullanım Koşulları - Kurallar - Son Yorumlar - Rastgele

GitarAkor.com kolonisidir. Derleme 0,31 saniye.